Udvalget af julefilm er uendeligt og hvert år bliver der produceret masser af julefilm med magi, nisser og julemirakler. For mange er det en juletradition at samle familien i stuen med de store sweaters og julestrømperne på for at se nogle af de helt store juleklassikere som Alene Hjemme, The Grinch og Mission Julegave. Juletraditionen har stået på i mange år, men vi skal faktisk 123 år tilbage, for at finde den første julefilm nogensinde.

Santa Claus

Tilbage i 1898 blev den første julefilm produceret. Filmens titel er Santa Claus og blev produceret i England af George Albert Smith. Filmen har en spilletid på 1 minut og 16 sekunder og er til nutidens standarder lidt rusten. 

Verdens første julefilm har dog fået alt julemagi med i den korte spilletid og er et fantastisk eksempel på julefilms oprindelse. I filmen ser vi julemanden snige sig ind på et soveværelse, hvor to børn lige er blevet lagt i seng af husholdningens stuepige. Julemanden lister lidt rundt på værelset og lægger gaver i børnenes julesokker, som hænger på sengekanten. Julemanden lister ud af værelset igen, og alt er stille i et øjeblik, indtil børnene vågner og opdager, at julemanden har været forbi med gaver til dem. Børnene hopper i sengen af glæde, og filmen er slut. 

Filmen ligger tilgængelig på Youtube du skal blot søge på Santa Claus 1898.

Julefilmen Santa Claus og George Albert Smith har fået mange rosende ord på vejen. Filmen er enestående for dens tid med ambitiøse filmteknikker, som i 1898 ikke var set før. “Santa Claus” har derfor også blevet betegnet som et teknisk vidunder. Selvom filmen ikke var tilgængelig for den almindelige befolkning, og fjernsynet først rigtig begyndte sin historie i 1926, kan man sagtens forestille sig, hvilken julemagi voksne og børn må have følte, da de så Santa Claus i levende live oppe på lærredet for første gang. 

Denne artikel er sponsoreret af: e-hvad.dk

Se traileren til Santa Claus her