A Christmas Carol fra 1951 kaldes på dansk Gnieren og stakkels Tim.

Den betragtes af mange filmelskere som lidt af en perle, når det kommer til julefilm, hvilket da også kommer til udtryk på iMDb, hvor filmen i skrivende stund har præsteret en samlet karakter på over 8 ud af 10.

Filmens forlæg er Charles Dickens fortælling fra 1843, der bærer samme navn som filmen.

Filmen er instrueret af Brian Desmond Hurst og har Alastair Sim og Mervyn Johns i hovedrollerne. Manuskriptet er skrevet af Noel Langley.

Genremæssigt er Christmas Carol en blanding af drama og fantasy.

En klassiker

Det kan sagtens være, at plottet lyder bekendt, når vi beskriver dette her om lidt.

Fortællingen er nemlig en vaskeægte klassiker, som mange mennesker på den ene eller anden måde har stiftet bekendtskab med i løbet af deres liv.

Først og fremmest findes fortællingen som tekst i form af Dickens’ værk, men derudover er det også en fortælling, der er blevet vakt til live flere gange end blot i 1951.

Eksempelvis tager en film med Jim Carrey fra 2009, der også hedder A Christmas Carol, afsæt i præcis samme fortælling, som denne udgave fra 1951 gør.

En slags spirituel vækkelse

I filmen følger vi en mand ved navn Ebenezer Scrooge. I begyndelsen af filmen fortæller Scrooge til to forretningsmænd, at han ikke har tænkt sig at fejre jul. Denne information ytrer han i forbindelse med, at han nægter at donere penge til de to mænd, der samler ind til de fattige. Dette til trods for at Scrooge ikke mangler noget!

Kort efter mødet med de to forretningsmænd bliver Scrooge inviteret til middag, som skal finde sted dagen efter. Invitationen kommer fra hans nevø Fred. Scrooge nægter dog, da Fred har giftet sig mod Scrooges vilje.

Da Scrooge vender snuden hjem efter arbejdsdagen, udfolder en række underfundige begivenheder sig. Da Scrooge ankommer til sit hjem, forvandler dørklokken sig til ansigtet på Scrooges døde partner, Jacob Marley, og dette syn er blot begyndelsen på et par vilde timer, hvor Scrooge udsættes for en række spirituelle oplevelser, der forvandler ham til det bedre. Denne artikel er sponsoreret af a-kasse-guiden.dk.

Se traileren til A Christmas Carol her!