Den søde og lidt dystre stop-motion film fra 1993, the Nightmare before Christmas, er baseret på et digt af Tim Burton. Han skrev digtet i 1982, mens han arbejdede for Disney, men først 11 år senere kom den hjertevarme film til live.

Selvom vi i dag er kommet langt længere med animation i filmindustrien, så er filmen stadig relevant og fængende i dag. Den melankolske stemning og de skønne, men lidt uhyggelige karakterer danner rammen om en sød og varm fortælling.

Halloween i Halloween Town

Filmen er en dukkefilm, der er filmet efter stop-motion konceptet. Hele filmen udspiller sig i et smukt og stemningsfyldt univers, hvor de figurer vi forbinder med Halloween beboer Jack Skellingtons by.

Jack er konge over byen Halloween Town, hvor de er specialister i netop denne højtid, de bruger al deres tid på at forberede og udføre forskellige former for opgaver forbundet med den.

Byen er beboet af alle de monstre og uhyggelige væsner, og Jack er deres konge.

En dag begynder Jack at blive træt af Halloween og beslutter sig for, at han vil bortføre julemanden og selv bringe pakkerne ud på juleaften.

Han sætter sine undersåtter til at forberede julen. Det ender selvfølgelig galt, men i samarbejde med den smukke kludedukke, Sally, får han bragt orden i tingene, og de to erklærer hinanden deres kærlighed på skønneste vis i måneskin på en kirkegård.

Burton’s univers i the Nightmare before Christmas

Med filmen har Burton og hans samarbejdspartnere skabt en sand klassiker, der oprindeligt blev markedsført og udsendt som en voksenfilm, fordi Disney var bange for, at den var for dyster og uhyggelig til børn. I dag er filmen en klassiker, der vises for børn og voksne i alle aldre.

De smukke kulisser, søde karakterer og stemningsfulde scener er af flere omgange blevet relanceret og genudgivet i både 3-D og 4-D udgaver.

Se traileren til the Nightmare before Christmas her