Frank Capras sort/hvide juleklassiker fra 1946, der havde præmiere op til begyndelsen af Anden Verdenskrig, er måske en af de bedste julefilm, der nogensinde er blevet produceret.

Med James Stewart og Donna Reed i hovedrollerne er der lagt op til storslåede scener fyldt med glæde, romantik og ikke mindst sorg – hvad vi med andre ord kan kalde et juledrama helt uden for kategori!

Knuste drømme og hverdagshelte

George Bailey, en falleret og hensygnende forretningsmand, har altid sat andres behov over sine egne. Som barn reddede han sin yngre bror, Harry, fra at drukne og senere i livet apotekeren, Gower, fra at give et barn gift i stedet for medicin.

Da Bailey juleaften 1946 beslutter sig for at begå selvmord i byens flod, er det selvsamme barmhjertige karakter og penible situation, der redder ham fra det. Englen Clarence kommer ham nemlig til undsætning ved at forstyrre selvmordsforsøget ved selv at springe i floden og simulere et selvmordsforsøg.

Bailey kan selvfølgelig ikke andet end redde Clarence, hvis mission er at få selvmordskandidaten George på bedre tanker ved at vise ham hans værd. Efter en himmelsk åbenbaring, hvor George får lov at se, hvordan verden havde set ud, hvis han aldrig var blevet født, genfinder han troen på, at livet er herligt at leve.

Derfor bønfalder George også Gud om at lade ham leve mod, at han aldrig mere vil brokke sig igen. For skønt politiarrestationer og falske beskyldninger er George ”den rigeste mand i byen”, når det kommer til familieliv og kærlighed.

Storslået drama og romantik

It’s a wonderful Life er en hjertevarm fortælling om Sparekassemanden George Bailey og hans uselviske personlighed.

Det storslåede drama og romantikken fra 1940’erne går aldrig af mode og kan ses igen og igen år for år. It’s a Wonderful Life rummer både melankoli og romantik, glæde og sorg, og som seer er du aldrig i tvivl om, hvad Capra forsøger at sige med filmen – at ingen mand med venner er alene.

Er du til storslåede dramaer og romantik, vil du helt sikkert forelske dig i den sort/hvide juleklassiker fra 1946. Med sine dystre tematikker og sort/hvide scener kan filmen bedst anbefales til ældre børn og voksne.

Se traileren til It’s a Wonderful Life her