Har julestressen og hverdagen taget over? Så vil du helt sikkert kunne genfinde pusten og juleglæden med filmatisering af den klassiske julefortælling om Nikolaj, hans brødre og deres ferie på Nøddebo præstegård.

Filmen fra 1974 er en dramatisering af tidligere filmatiseringer af Henrik Scharlings berømte roman Ved Nytaarstid i Nøddebo Præstegaard. I filmen fra 1974 finder du blandt andet en ung Lisbeth Dahl, Poul Lundgaard og Ulf Pilgaard i nogle af hovedrollerne.

Dansk jul på Nøddebo Præstegård

Studenten Nikolaj og hans to ældre brødre, Frederik og Christian, er blevet inviteret til Regensen i København for at fejre jul. Nikolaj og Frederik får imidlertid overtalt Christian til at tage med til Nøddebo, hvor pastor Blicher har inviteret dem til at fejre jul med sin familie på præstegården.

Med studenterhuer på hovedet og højt humør drager de unge mænd mod Nøddebo på hestevogn.

Derfra er der jul og glade dage på Nøddebo Præstegård, hvor pastor Blichers to piger, Emmy og Andrea Margrethe, hurtigt kommer i høj kurs.

De tre unge mænd gør deres bedste for at bejle til de to smukke, unge kvinder.

Særligt Nikolaj gør sit bedste for at vinde de to pigers hjerte, men da han i sidste ende ikke kan beslutte sig for, hvem han vil forlove sig med af hensyn til den anden, er det hans to ældre brødre, der løber med sejren og pastorens to døtre.

En klassiker uden store overraskelser

Har du allerede set Schack-Jensen og Schnéevoigt filmatiseringer fra henholdsvis 1911 og 1934, er det desværre ikke umuligt, at du går hen og bliver skuffet over dramatiseringen fra 1974.

Peer Guldbrandsens dramatisering af Nøddebo Præstegård er en fri fortolkning af både roman og skuespil fra tidligere og har flere sideløbende historier end sine forgængere. Således indfører Guldbrandsen blandt andet en helt ny pige, som Nikolaj til sidst kan forelske sig i, i sin version fra 1974.

Som i enhver anden vaskeægte julefilm ender det hele lykkeligt for alle filmens medvirkende.

Filmen fra 1974 er en sød julefilm, der kan ses af børn såvel som unge og ældre. Filmen er forudsigelig fra ende til anden, men skildrer fint og på humoristisk vis livet og julen på landet i 1860’erne.

Se traileren til Nøddebo Præstegård her