Planes, Trains and Automobiles (på dansk: Røvtur på 1. klasse) er en amerikansk komedie fra 1987, instrueret af John Hughes og med Steve Martin og John Candy i hovedrollerne.

Filmen fik premiere den 25. november 1987 og indtjente 49 millioner dollars i forhold til sit budget på 25 millioner dollars. Den modtog positive anmeldelser fra anmelderne, hvor mange roste kemien mellem Martin og Candy. Filmen er siden blevet en ferieklassiker.

Filmen fortæller historien om to mænd, der er tvunget til at rejse sammen på en tur tværs over landet fra Chicago til New York i Thanksgiving-ferien, efter at deres fly er blevet forsinket.

Neal Page (Steve Martin) er en stresset marketingchef, der forsøger at komme hjem til sin familie i Chicago til Thanksgiving. Hans fly er forsinket på grund af en snestorm, så han lejer en bil, men hans planer kompliceres yderligere af at hans tegnebog er blevet stjålet tidligere på dagen. Han ender med at dele et lift med Del Griffith (John Candy), en glad sælger, der kører i en gammel, slidt stationcar.

Hovedpersonerne er direkte modsætninger

De to mænd er fuldstændige modsætninger, og de støder straks sammen. De er dog tvunget til at fortsætte rejsen sammen, da deres bil går i stykker. Turen bliver hurtigt til et mareridt, da de oplever den ene ulykke efter den anden. Men gennem det hele udvikler de to mænd langsomt et modvilligt venskab.

Da de endelig når frem til New York, har de været igennem meget sammen og har lært at sætte pris på hinandens forskelligheder. De går fra hinanden som venner og sværger at de aldrig vil se hinanden igen.

Da Neal vender hjem, opdager han imidlertid, at hans kone har forladt ham og taget deres børn med sig. Han er nu helt alene til Thanksgiving. Men netop som han er ved at opgive håbet, dukker Del op ved hans dør med en frisklavet kalkunmiddag. Det viser sig, at Del har opsporet Neals adresse fra biludlejningsfirmaet.

Venskabet, de altid har søgt

De to mænd sætter sig ned og nyder deres måltid sammen, og det står klart, at de endelig har fundet det venskab, som de hele tiden har ledt efter.

Planes, Trains and Automobiles er en hjertevarm komedie om betydningen af familie, venner og Thanksgiving. Det er en film, der vil få dig til at grine, græde og føle dig godt tilpas på samme tid. Så hvis du leder efter en feel-good-film at se i denne juletid, skal du ikke lede længere end Planes, Trains and Automobiles.

Artiklen er sponsoreret af: VM-guide.dk

Se traileren til Planes, Trains and Automobiles her