A Charlie Brown Christmas er en animeret tv-special fra 1965 baseret på tegneserien Radiserne af Charles M. Schulz. Programmet blev produceret af Lee Mendelson og instrueret af Bill Melendez og havde sin debut på CBS den 9. december 1965.

I specialet finder hovedpersonen Charlie Brown, i Danmark kendt som Søren Brun, sig selv deprimeret på trods af den begyndende festlige juletid. Lucy foreslår, at han instruerer et julespil i nabolaget, men hans bedste forsøg bliver kompromitteret af Nusers insisteren på at spille hovedrollen. Efter at Thomas (Linus van Pelt) fortæller Søren Brun om julens sande betydning, bliver Søren Brun opmuntret, og Radiserne-banden samles for at fejre julen.

A Charlie Brown Christmas blev skabt for at imødegå en faldende kommercialisering af julen i den amerikanske kultur; Mendelson håbede at kunne fokusere på julens sande betydning og dens kristne arv i stedet for den overkommercialisering, som han mente var ved at ødelægge julen.

Filmen modtog flere priser

A Charlie Brown Christmas vandt både en Emmy- og en Peabody Award og er siden blevet optaget på forskellige lister over de bedste tv-specials. Den er i øjeblikket rangeret som den næstbedste julespecial nogensinde af TV Guide, efter Rudolph the Red-Nosed Reindeer (på dansk: Rensdyret Rudolf). Den var også med til at gøre det populært at inddrage rigtige børn i tegnefilmproduktioner.

Specialet har været sendt årligt på ABC siden 2001 og bliver fortsat vist hver juletid på forskellige tv-netværk rundt om i verden. A Charlie Brown Christmas blev remasteret i 4K high definition til 50-års jubilæet i 2015 og blev udgivet på Blu-ray og dvd i 2016. En ny sceneudgave af A Charlie Brown Christmas er i øjeblikket på turné i USA.

A Charlie Brown Christmas anses for at være en af de mest indflydelsesrige animerede tv-specials gennem tiderne. Den er blevet krediteret for at være med til at gøre det populært at inkludere religiøse temaer og budskaber i børne-tv-programmer, hvilket gjorde det, der engang blev betragtet som en risiko, til en fast bestanddel af mediet.

Find flere julefilm her.

Schulz: Det vil kræve 4 mio. tegninger at skabe den

A Charlie Brown Christmas var også med til at legitimere og cementere animationsfilm som en kunstform, der fortjener sin egen Emmy Award-kategori. Specialet er blevet parodieret adskillige gange, bl.a. i A Rugrats Chanukah, The Simpsons, South Park, Robot Chicken og Family Guy. I 2020 blev A Charlie Brown Thanksgiving og A Charlie Brown Christmas sendt på PBS Kids for første gang.

A Charlie Brown Christmas blev udtænkt af Charles M. Schulz i 1963. På det tidspunkt var A Charlie Brown Christmas kun den tredje Radiserne-special, der blev produceret efter A Boy Named Charlie Brown (1964) og Play It Again, Charlie Brown (1965). Mendelson kontaktede Schulz om at tilpasse A Charlie Brown Christmas til tv kort efter specialets succesfulde debut på CBS.

Schulz afviste i første omgang Mendelson med den begrundelse, at det ville kræve “4 millioner tegninger” at animere Radiserne og tage for meget af hans tid. Han indvilligede dog i sidste ende i at arbejde på projektet, efter at Mendelson havde insisteret. Schulz foreslog animator Bill Melendez , som han tidligere havde arbejdet sammen med på A Boy Named Charlie Brown og Play It Again, Charlie Brown, til at instruere A Charlie Brown Christmas.

Artiklen er sponsoreret af: TotalBold.dk

Se traileren til A Charlie Brown Christmas her