Der er mange ting vi som danskere forbinder med julen. Det kan være et pyntet juletræ, eller sne der falder fra himlen og breder sig ud over vejen og fortovet. Mange vil nok også tænke på julemaden med flæskesteg og brun sovs, eller de gaver der skal pakkes op bagefter. Bare tanken ved disse ting kan få en i julestemning.

Få ting er dog bedre til at skabe julestemning, end at sætte sig ned foran fjernsynet med hele familien og se enten en julefilm eller en julekalender. Om end disse som regel er ret forudsigelse og måske ikke kan kaldes stor kunst, så formår de bare at ramme én der hvor det gælder alligevel.

For mange er det at se julekalender og julefilm en afgørende del af julen.  I en sådan grad at julen bare ikke vil være det samme uden. Og ofte kan der være tale om, at man ser de samme film igen og igen hver jul, og måske særligt dem man voksede op med. Der er nemlig noget ved temaerne og budskaberne der bare passer perfekt til julen.

Listen af julefilm og julekalendere er nærmest uendelig lang, men her vil den blive forkortet lidt, så vi kan give dig nogle bud på, hvad der måske kan få dig i julestemning.

Julefilm

Der findes et utal af julefilm på engelsk såvel som på dansk, men her er et udpluk, der måske vil være interessant for dig.

  • Alene Hjemme: Denne kender du sikkert allerede, da den var i kæmpe hit i start 90’erne. En lille dreng bliver ved et uheld efterladt af sine forældre i deres kæmpe hus ved juletid, og skal herefter forsøge at beskytte huset fra et par tyve. Charmerende historie der er velegnet til hele familien.
  • Det er herligt at leve: Her har vi fat i en rigtig god, gammel klassiker, der udkom helt tilbage i 1946. I filmen bliver en engel sendt til jorden, for at hjælpe en frustreret forretningsmand ved at vise ham, hvordan livet havde udfoldet sig, hvis han aldrig havde eksisteret.
  • Julefrokosten: Vi skulle selvfølgelig også have en dansk kandidat med. Den her er måske lidt for de vokse. Den omhandler den årlige julefrokost på et autoværksted, og er spækket til randen med grovkornet humor.

Julekalendere

Julekalenderen må siges at være en meget dansk tradition. Om end der gerne dukker en ny én op i tv’et hvert år, så kan det alligevel godt betale sig af dykke lidt ned i nogen af klassikerne.

  • Alletiders jul: Hvis der er nogen der skulle være i tvivl, så er det i den her julekalender fra 1994, at vi bliver introduceret til Pyrus og resten af karaktererne i Rigsarkivet. Den vil foruden at være sjov for hele familien, også være meget lærerig.
  • Nissebanden: Ti år før Pyrus kom på banen, stiftede vi alle bekendtskab med en helt anden flok nisser. Nissebanden holder stadigvæk den dag i dag, og er både sjov og fyldt med eventyr.
  • Bamses julerejse: Den her er måske nok mest beregnet til de mindste i familien, men faktisk kan den være både sjov og charmerende at se i alle aldre. Bamse og Kylling skal redde julen, men støder på en forhindring i form af drillenissen, der forsøger at spolere det for dem. Fremragende underholdning til de små.

Du kan dog med bare et enkelt klik finde mange flere danske julekalendere her.